Pansarea ranilor – Prim ajutor

scoala-moto-bucuresti-prim-ajutor-pansarea-ranilor

Pentru evitarea contaminarii cu boli transmisibile prin sange, cum sunt hepatita virala B, C sau HIV, precum si pentru reducerea riscului de infectare a ranii trebuie sa folosesti manusi in timpul tratamentului local.

Oprirea hemoragiei se face cu ajutorul mijloacelor cunoscute (garou, comprese sterile), in functie de intensitatea si locul hemoragiei.

scoala-moto-bucuresti-prim-ajutor-pansarea-ranilor-2

In rana pot ramane deseori corpuri straine (nisip, pamant, bucatele de stofa, cioburi) pe care trebuie sa le inlaturezi, iar apoi sa speli si sa dezinfectezi rana si tesutul din jur.

O regula esentiala in aceasta actiune este sa nu lucrezi dinspre zonele vecine spre rana, pentru a nu aduce microbi de pe pielea intacta in rana. Spalarea se face folosindapa oxigenata si apoi ser fiziologic.

Apa oxigenata are si un efect efervescent, astfel incat la aplicare va face o spuma si va elimina praful, murdaria, etc. Dupa ce speli rana, dezinfecteaza pielea din jur cu betadina.

scoala-moto-bucuresti-prim-ajutor-pansarea-ranilor-3

Dupa ce ai pregatit zona, poti trece la executarea pansamentului:

  • Aplici peste rana cateva comprese sterile, in asa fel incat suprafata ranii sa fie complect acoperita
  • Peste compresele sterile aplici o fasa, cu miscari usoare, fara sa provoci dureri. Fasa se deruleaza intotdeauna incepand de la extremitatea membrului catre baza sa. Primul strat se aplica la cativa centrimetri sub rana, pe o zona sanatoasa de piele, urmatoarele aplicandu-se astfel incat fiecare strat sa acopere jumatate din stratul de fasa precedent.
  • Verifici ca pansamentul sa nu fie prea strans, pentru ca atunci devine un garou fara sa vrei, iar membrul nu primeste oxigen.

scoala-moto-bucuresti-prim-ajutor-pansarea-ranilor-4

Pentru acoperirea ranilor capului, incepi cu cateva straturi de fasa pe care le aplici in cerc in jurul fruntii, dupa care pliezi fasa, iar prin cateva miscari de dute-vino ce pornesc de la frunte si ajung la ceafa si invers, acoperi crestetul cu un soi de gluga.

Gluga este fixata cu inca doua-trei straturi circulare petrecute la nivelul fruntii.


Nu uitați să zâmbiți și să motocicliți în siguranță.

scoala-moto-bucuresti-academie-2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *