Schimbarea Vitezelor
Trebuie sa schimbi vitezele pentru a coordona viteza motorului cu viteza motocicletei.
Treptele inferioare se folosesc pentru vitezele reduse, iar treptele superioare pentru viteze mari.
Tine minte in permanenta sa folosesti treapta de viteza corecta pentru viteza cu care circuli.
Pentru a schimba intr-o treapta superioara:
- Elibereaza acceleratia, trage ambreiajul, ridica schimbatorul cu piciorul stang pana se opreste, iar apoi elibereaza-l pentru a se reseta.
- Urmatorul pas este sa eliberezi ambreiajul complet dar gradual in timp ce accelerezi pentru a ajusta viteza motorului cu viteza dorita de mers.
Pentru a schimba intr-o treapta inferioara:
- Elibereaza aacceleratia, trage ambreiajul si apasa pe schimbator cat de departe merge si apoi elibereaza-l pentru a se reseta.
- Nu elibera brusc ambreiajul, pentru a evita pierderea controlului motocicletei.
- Asigura-te ca mergi suficient de incet cand schimbi intr-o treapta inferioara, pentru ca altfel motocicleta te va zdruncina.
Virajele
Ca si o bicicleta, motocicleta are nevoie de tine sa o echilibrezi. Deoarece o motocicleta este mai grea, e important sa inveti in mod corect cum sa iei curbele.
Cand rulezi cu mai putin de 20km/h, o motocicleta se poate vira intorcand roata din fata in directia in care doresti sa mergi ( viraj strans ). Acest lucru necesita un balans bun si coordonare intre ambreiaj si acceleratie.
La viteze mai mari de 20km/h trebuie sa inclini motocicleta si sa stapanesti manevra numita “contra-virare” ( viraj normal ). In timp ce intorci la viteze mari, motocicleta este impinsa in afara de forta centrifuga, iar pentru a compensa aceasta forta, tu trebuie sa te inclini spre interiorul virajului.
Cu cat viteza este mai mare, cu atat trebuie sa te inclini mai mult. Ia in calcul urmatoarele aspecte:
- Viteza: Redu viteza inainte de a vira. Cateodata e nevoie sa schimbi intr-o treapta inferioara, iar acest lucru trebuie facut inainte de a intra in curba.
- Privirea: Inainte sa intri in curba evalueaza unghiul acesteia, vizibilitatea, lungimea, si starea asfaltului. In timpul virajului mentine-ti privirea la locul unde trebuie sa ajungi.
- Aplecare: Pentru a initia virajul, apasa-te usor pe ghidon in directia in care vrei sa mergi.
- Ambreiaj: Trage ambreiajul pentru a-ti ajusta viteza.
Manevrarea motocicletei in spatii limitate poate fi destul de grea. Este important sa inveti cum sa virezi brusc si cum sa faci intoarcerea in U.
Te ajuta in parcari, in intoarcerile pe strada si atunci cand vrei sa virezi la un stop.
Acestea sunt cateva aspecte pe care sa le ai in vedere cand spatiul este limitat. Foloseste combinatia de tehnici care ti se pare cea mai potrivita pentru tine.
- Sa ai viteza redusa si sa virezi ghidonul in scurt.
- Foloseste ambreiajul in combinatie cu frana de spate, pentru a controla viteza.
- Intoarce capul in directia in care vrei sa mergi.
- Atunci cand pleci de pe loc, vireaza ghidonul inainte sa incepi deplasarea.
- Tine minte ca o crestere brusca a vitezei va indrepta motocicleta.
Nu uitați să zâmbiți și să motocicliți în siguranță.